De bakkerswereld in gesprek

Wat kan een bakker doen om duurzaam te ondernemen? En hoe krijg je dat op een goede manier ingevuld met de middelen die er zijn? Deze en meer vragen kwamen ter tafel kwamen in een ronde tafel gesprek, georganiseerd door GoedemorgenMKB samen met Bakker Tom van Otterloo. Een gesprek tussen bakkers, de NBOV (Nederlandse Bakkers Onderneming Vereniging), een medewerker, klanten en leveranciers. Het delen van dilemma’s en ervaringen was de start. Het gesprek smaakte naar meer en in de loop van dit jaar zal er een vervolg aan gegeven worden. 

Duurzaamheid is niet meer weg te denken, ook voor bakkers niet. Er gebeurt veel, maar als je naar de individuele bakkerijen kijkt, kan er meer. Wat kan er dan meer, hoe ziet dat er uit, welke keuzes te maken en waarom? Een paar van de vragen welke we met elkaar hebben verkend.

Een rondje langs de deelnemers liet een diversiteit aan redenen zien waarom met over dit vraagstuk na wilde denken. Er gebeurt al veel, vaak voortgekomen vanuit logisch werken of een eigen norm (zo hoort het nu eenmaal). De praktijk maakt het alleen niet altijd makkelijk (wetgeving, certificering, leveranciers, ..), het moet niet mooier gemaakt worden dan het is en de klant snapt het allemaal niet altijd meer helemaal. Maar hoe doe je dat nu concreet?

In een geanimeerd gesprek is ingegaan op het begrip duurzaam/ maatschappelijk verantwoord ondernemen, de dilemma's die men ervaart en de ervaringen van de tafelgenoten. Thema’s die ter tafel kwamen waren o.a. afval, energie, verpakkingen, gezondheid, transparantie / helderheid en communicatie. Wat blijkt: er is een hoop mogelijk, er wordt al een hoop gedaan. Maar ook, het kan snel groot worden en daarmee ook complex.

Wat hierin helpt is kennisdelen met collega bakkers. En ook door met medewerkers, klanten en leveranciers op een oprechte en authentieke manier te bespreken waar je mee bezig bent en waar je tegenaanloop.

een gesprek om te vervolgen, en dat gaan we doen!